یوگا چیست؟+ [30 فایده جادویی ورزش یوگا!]

یوگا نام یک نوع ورزش است که می‌توانید به کمک آن، ذهن و جسم‌تان را به صورت هم‌زمان تمرین دهید تا علاوه بر داشتن تناسب اندام و قوای بدنی بالا ذهنی هوشمند و دقیق داشته باشید، به جرات می‌توان یوگا را معجزه جسم و ذهن نامید که می‌تواند در مدت زمان کوتاهی برای قدرت بدنی و ذهنی شما معجزه کند!
اگر شما هم به یوگاه علاقه مند شده‌اید و قصد دارید به کمک این رشته ورزشی جالب، تغییر مفیدی در سبک زندگی خودتان ایجاد کنید در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی درباره یوگا مثل توضیح چیستی این رشته، آشنایی با فلسفه، انواع،قواعد شروع، فواید و مضرات و ….. آن به دست آورید.

 

چین مودرا

ورزش یوگا چیست؟

یوگا مجموعه‌ای از حرکات ورزشی ( آسانا)  مختلف است که این حرکات روی افزایش قدرت جسمی، بهبود تمرکز و هوشیاری، ایجاد ریتم تنفسی عمیق و آرام سازی ذهن تمرکز دارد؛ به مردانی که در رشته یوگا فعالیت دارند، یوگی و به زنان این رشته یوگینی گفته می‌شود، ورزشکاران رشته یوگا تلاش می‌کنند در تمامی حرکات ساده و پیچیده یوگا با تمرکز عمیق بر ریتم تنفس و انقباض و انبساط عضلات به حالت عمیق ریلکسیشن دست پیدا کنند.
در حقیقت، هدف نهایی ورزش یوگا تنظیم نیروی حیات (نیروی پرانیک) یا همان خالی شدن ذهن از همه افکار منفی، تزریق آرامش و حس مثبت به روان و در نهایت تناسب اندام و بهبود قدرت جسمانی است پس اگر قصد دارید با یک تیر دو نشان بزنید و به کمک یک ورزش، به صورت هم‌زمان ذهنی فعال‌تر و بدنی قدرت‌مندتر داشته باشید قطعا باید یوگا را انتخاب کنید.

تاریخچه یوگا (تولد معجزه ذهن و جسم در قلب هند!)

بیش از 5 هزار سال پیش که راهبان هندی در شمال هندوستان، مشغول انجام دادن تمرینات سخت و فشرده ذهنی و جسمی بودند یوگا از درون این تمرین‌ها متولد شد و زمانی نگذشت که در دهه 1890 دانش یوگا به غرب رسید و پس از مدت کوتاهی یوگا به یکی از محبوب‌ترین رشته‌های ورزشی در غرب و سراسر جهان تبدیل شد.
یوگا تنها یک ورزش نیست بلکه از آن به عنوان یک مکتب فلسفی عمیق دارای اهداف روحانی و عرفانی یاد می‌شود که رسالت اصلی آن پیوستن روح انسانی با روح معنوی الهی بود، این نگاه به یوگا در نام گذاری این رشته در زبان‌های مختلف هم به خوبی دیده می‌شود چون یوگا در زبان فارسی (یوج)، در انگلیسی (yoke) و در سانسکریت (योग) نام دارد که تمامی این اسامی به مفهوم وحدت با روح معنوی است.

 

چاکراسانا

 

انواع یوگا

ورزش یوگا بر اساس حرکات مختلفی که ارائه می‌کند، انواع سبک‌های متفاوتی دارد که شما باید بر اساس وضعیت جسمانی روحی و اهداف‌تان از اجرای حرکات یوگا یکی از این سبک‌ها را برای تمرینات خودتان انتخاب کنید.

آشتانگا

آشتانگا از سال 1970 در غرب محبوبیت زیادی پیدا کرد و بالافاصله شهرت آن به تمامی جهان رسید، تمرکز آشتانگا بر اجرای صحیح حرکات با تمرکز دقیق بر ریتم تنفسی ورزشکار است.

 

1. یاما: دوری از عوامل مضر برای جسم و ذهن
2. نیاما: برنامه ریزی و نظم در زندگی
3. آسانا: تعادل بدن در حالات مختلف
4. پرانایاما: تمرینات تنفسی یوگا
5. پراتی آهارا: به معنای تربیت و انضباط حواس
6. دهارانا: کنترل و مدیریت فکر
7. دهیانا: مراقبه یا کنترل ذهن عمیق
8. سامادهی: وحدت با جهان هستی

بیکرام

اگر از گرما فراری هستید و ورزش کردن در جای خنک را ترجیح می‌دهید بیکرام یا همان یوگای داغ اصلا گزینه مناسبی برای شما نیست، چون در این سبک یوگا باید 26 حرکت یوگای سخت و پیچیده را در اتاق‌های با دمای بالا حدود 105 درجه و رطوبت 40% انجام دهید.

هاتا

هاتا بهترین انتخاب برای تازه کارهای یوگا است، این سبک یوگا مجموعه‌ای از چندین تکنیک تنفسی ویژه همراه حرکات ساده برای شروع یوگا است، اگر هیچ تجربه‌ای در انجام دادن تمرینات یوگا ندارید و به تازگی می‌خواهید وارد این رشته شوید بهتر است که با هاتا شروع کنید.

 دسته بندی تمرینات هاتا یوگا
1. تمرینات بدنی
2. تمرینات تنفسی
3. تمرینات رها سازی

یانگار

یانگار یوگا بازی ذهن و تمرکز است! در این سبک یوگا باید با کمک وسایل مختلفی مثل سنگ، بند، صندلی و … بدن خودتان را در یک راستای مناسب تراز کنید، اگر تمرکز بالایی برای مدیریت ذهن و کنترل عضلات‌تان دارید می‌توانید سبک یانگار را انتخاب کنید.

کوندالینی

کوندالینی یک تمرین عالی برای رها کردن انرژی‌های منفی و به دست آوردن آرامش است، در حقیقت کوندالینی نوعی مراقبه محسوب می‌شود که شما می‌توانید به کمک آن از شر احساسات بد ذهن‌تان خلاص شوید و به یک نیروی آرامش قوی دست پیدا کنید.

یوگای قدرتی

یوگای قدرتی ریشه در هند باستان ندارد و مریان یوگای غرب در سال 1980 آن را ابداع کردند، انجام حرکات یوگای قدرتی سرعت بالا و قدرت کافی می‌طلبد، شما می‌توانید با استفاده از یوگای قدرتی عضلاتی قوی‌تر برای بدن‌تان ایجاد کنید.

راجا یوگا

به مجموعه‌ای از تمرینات ذهنی و تمرکزی یوگا راجا یوگا گفته می‌شود، راجا یوگا به مدیریت قوی‌تر احساسات، تمرین کنترل کردن افکار و مدیتیشن تمرکز دارد، شما با راجا یوگا می‌توانید ذهنی هوشمند و قوی‌تر داشته باشید تا سریع‌تر فکر کنید و تصمیمات بهتری در لحظه بگیرید.

یوگای بارداری

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های خانم‌های باردار، برخورداری از شرایط راحت‌تر در دوران بارداری، زایمان آسان‌تر و
بازگشت سریع‌تر فرم بدن و عضلات بعد از زایمان به حالت قبلی است که حرکات یوگای بارداری دقیقا برای رسیدن به این اهداف، طراحی شده است و یک خانم باردار به کمک این سبک یوگا می‌تواند بارداری و زایمان بهتری را تجربه کند.

فواید و مضرات یوگا

حتما این سوال برای شما پیش آمده است که (یوگا برای چی خوبه؟) یوگا دارای فواید و مضرات مختلفی است، البته قطعا فواید یوگا بسیار بیشتر از آسیب‌های احتمالی آن است اما اگر قصد ورود به رشته یوگا را دارید باید از تمامی این موارد به صورت دقیق مطلع شوید.

فواید ورزش یوگا

همان طور که پیش‌تر گفتیم یوگا ورزش ذهن و جسم است و در آن واحد به صورت هم‌زمان مغز و عضلات شما را تقویت
می‌کند، در ادامه با چند تا از مهم‌ترین فواید یوگا برای ذهن و بدن آشنا شوید.

 مزایای یوگا (17 تاثیر یوگا بر بدن)
1. درمان سرطان پروستات
2. بهبود سکته مغزی
3. کاهش درد روماتیسم مفصلی
4. افزایش انعطاف
5. بهبود تعادل
6. کمک به تنفس
7. کاهش وزن
8. ثبات وزن
9. کاهش سایز

10. سلامت قلب
11. بهبود تنفس
12. افزایش قدرت عضلات
13. افزایش سیستم ایمنی
14. افزایش قدرت
15. بهبود جریان خون
16. درمان یبوست
17. کاهش علادم IBS

 فواید ورزش یوگا برای ذهن
1. از بین بردن افسردگی
2. تحریک مغز
3. بهبود حافظه
4. افزایش تمرکز
5. بهبود افسردگی بعد از زایمان
6. درمان اختلالات شخصیت
7. بهبود کیفیت تفکر
8. جلوگیری از نوسانات شدید خلقی
9. کاهش تکانشی بودن
10. کاهش استرس و اضطراب
11. بهبود روحیه
12. افزایش کیفیت خواب
13. افزایش قدرت حل مسئله

 

آدوموکاشوان آسانا

مضرات یوگا

یوگا یک ورزش عالی با فواید بی‌شمار محسوب می‌شود اما اگر به درستی حرکات مختلف آن را انجام ندهید ممکن است دچار مشکلات مختلفی مثل کشیدگی عضلات، در رفتن استخوان‌ها و … شوید؛ برای جلوگیری از آسیب دیدن زمان انجام حرکات یوگا حتما از یک مربی حرفه‌ای کمک بگیرید.

یوگا چطور به آزاد سازی چاکراه‌ها کمک می‌کند؟

چاکراه‌ها نقاط مختلفی در بدن انسان‌ها، سرشار از انرژِی و احساسات هستند و اکثر واکنش‌های هیجانی انسان‌ها بر اساس شرایط این چاکراه‌ها تایین می‌شود، بسیاری از بیماری‌های جسمی یا روحی به علت انسداد چاکراه‌ها به وجود می‌آید و یوگا با آزادی سازی انرژی از چاکراه‌ها سلامتی ذهنی و روانی را به شما هدیه می‌دهد.

هفت چاکراه اصلی در بدن انسان‌ها

1. ساهاسرارا: در قسمت تاج سر و مربوط به ارتباطات معنوی و روحانی
2. آژنا: بین ابروها و مربوط به شهود
3. ویشوددا: گلو برای ارتباط کلامی
4. آناهاتا: چاکرای قلب مربوط به ارتباطات حرفه‌ای
5. مانیپورا: چاکرای شبکه خورشیدی در معده مربوط به اعتماد به نفس
6. سوآدهیستانا: چاکرای مقدس زیر شکم مربوط به رفاه
7. مولادارا: چاکرای ریشه در پایین ستون فقرات برای کنترل عصب‌ها

چطور تمرینات یوگا رو شروع کنیم؟

قطعا حالا که بیشتر با ورزش یا و فواید فوق العاده آن برای ذهن و بدن آشنا شدید علاقه دارید که زودتر تمرینات خودتان را آغاز کنید اما قبل از ورود به دنیای هیجان انگیز یوگا باید اطلاعات کافی درباره مواردی مثل تغذیه مناسب یوگا، لباس ورزشکاران این رشته، زمان‌های بهتر برای انجام دادن تمرینات و …. داشته باشید.

بهترین زمان برای یوگا چه اوقاتی است؟

توصیه می‌شود که تمرینات یوگا در آغاز صبح انجام شود تا ورزشکار بتواند از انرژی و حس مثبت تولید شده تمرینات در فرایند روز خود استفاده کند البته اگر در زمان صبح فرصت تمرین نداشتید می‌توانید پیش از ظهر یا شب هم تمرینات خودتان را انجام دهید.

هر جلسه یوگا چقدر طول می‌کشد؟

اصولا هر جلسه یوگا بین 60 ال 100 دقیقه زمان می‌برد اما اگر بعضی از روز‌ها فرصت نداشتید که این زمان را برای حرکات یوگا صرف کنید می‌توانید تنها با انجام اصولی و دقیق حرکات یوگا به مدت 15 دقیق از فواید فوق العاده این ورزش در طول روز بهره مند شوید.

چه زمانی یوگا ممنوع است؟

همیشه یوگا مفید نیست! گاهی اوقات به خاطر داشتن شرایط جسمی یا بیماری خاص، حرکات یوگا برای ورزشکار مشکل ساز می‌شوند، اگر هر کدام یک از حالات یا مشکلات زیر دارید حتما با پزشک مشورت کنید:
1. فشار خون بالا
2. دوران قائدگی
3. مشکلات تنفسی
4. یائسگی
5. درد شانه
6. درد زانو
7. درد کمر
8. درد ستون فقرات
9. بارداری و …..

با کدام حرکات یوگا را شروع کنیم؟

به تازه کارها توصیه می‌شود بیشتر حرکات ساده و ایستاده یوگا که نیاز به تعادل و قدرت عضلانی بالا ندارند را انتخاب کنند تا به مرور بتوانند حرکات پیچیده‌تر را اجرا کنند.

برای یوگا چه چه لباسی بپوشیم؟

شرط مهم زمان انتخاب لباس برای یوگا، راحتی شما در طول تمرینات است پس فرقی ندارد که لباس آزاد انتخاب می‌کنید یا لباس جذب، نکته مهم این است که شما با لباسی که انتخاب کردید در طول تمرینات راحت باشید.

رژیم غذایی مناسب برای ورزشکاران یوگا چگونه است؟

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موفقیت آمیز بودن تمرینات یوگا داشتن رژیم اصولی در فرایند تمرینات است، برای ورزشکاران یوگا 3 نوع رژیم خاص به نام‌های راجاسی، تاماسی و ساتویک وجود دارد.

 آشنایی با 3 رژیم مخصوص در یوگا
1. راجاسی: غذاهای غیر گیاهی سرشار از انرژی
2. تاماسی: ترکیبی از غذاهای راجاسی و ساتویک
3. ساتویک: غذاهای گیاهی با چاشنی ادویه

بهترین اپلیکیشن‌های یوگا در خانه کدام‌اند؟

گاهی اوقات به دلیل مشغله‌های تحصیلی و کاری فرصت حضور در کلاس و کمک گرفتن از مربی برای انجام حرکات یوگا از افراد گرفته می‌شود در این شرایط می‌توان از نرم افزارهای موبایل آموزش یوگا برای انجام تمرینات یوگا در خانه کمک گرفت.

سخن پایانی

در این مقاله به صورت کامل با ورزش یوگا و اطلاعت مفید و کاربردی درباره این رشته آشنا شدید اگر قصد دارید که وارد رشته ورزشی یوگا شوید سعی کنید که نکات مطرح شده در این مطلب را به خوبی به ذهن‌تان بسپارید تا بتوانید در آینده تمرینات یوگا باکیفیت و مفیدی را تجربه کنید.

سوالات متداول؛

یوگا چیست؟
یوگا یک رشته ورزشی است که ریشه در هند باستان دارد اما امروزه به یکی از پرطرفدارترین ورزش‌ها در سراسر جهان تبدیل شده است، این رشته مجموعه‌ای از حرکات ورزشی مختلف را شامل می‌شود که به انجام دقیق و درست آن‌ها به بهبود عملکرد ذهن و تقویت عضلات منجر می‌شود.

برای تمرینات یوگا چه چیزی بپوشیم؟
برای انجام دادن تمرینات یوگا لباس ورزشی خاصی نیاز نیست شما برای شروع یوگا فقط باید یک لباس مناسب که درآن احساس راحتی می‌کنید را بپوشید و تنگ یا آزاد بودن لباس در صورتی راحتی شما زمان پوشیدن آن و انجام تمرینات اصلا مهم نیست.

مهم‌ترین فواید یوگا چیست؟

تمرینات یوگا به مرور تاثیرات مثبتی بر ذهن و جسم شما خواهد گذاشت، از مهم‌ترین فواید یوگا می‌توان به افزایش سیستم ایمنی بدن، افزایش قدرت عضلات، بهبود یافتن جریان خون، درمان مشکلات گوارشی، از بین رفتن افسردگی، بهبود حافظه و تمرکز، کاهش علائم اختلالات شخصیت و …. اشاره کرد.

بدود دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *