یوگا ازجمله مکاتب فلسفی عرفانی رایج در هند بوده که مبتنی بر آداب خویشتنداری و ورزشهای فیزیکی و روحی است. هریک از مکاتب متناسب با روش خود، اصول اخلاقی و روحی را به طرفداران خود آموزش میدهند. یوگا نیز دارای اصول اخلاقی و روحی بهخصوصی است که در مواجهه با رنج، مشقت و ناکامی به کمک افراد میآید. در این مقاله از آموزش یوگا قصد داریم به بررسی اصول اخلاقی و روحی در فلسفه یوگا بپردازیم. بنابراین اگر علاقهمند به کسب اطلاع بیشتر در این زمینه هستید تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
آشنایی با مهم ترین اصول اخلاقی و روحی در یوگا
همانطورکه میدانید یوگا تنها یک ورزش جسمی نبوده؛ بلکه یک ورزش ذهنی و درونی محسوب میشود. بنابراین برای شروع یوگا باید ابتدا مدتی را به یادگیری اصول اخلاقی و روحی بپردازید و آنها را در برنامه زندگی و تمرینی خود بگنجانید. یاما و نیاما دو رکن مهم از یوگا بوده که نقطه عطفی برای ایجاد عادات خوب و ترک عادات ناپسند پیشین هستند؛ اما شاید برایتان سوال باشد که یاما و نیاما به چه معنا است؟ یاما بهمعنا کنترل بوده و منظور آن اجتناب از انجام برخی کارها و واکنشهای رفتاری است. 5 مرحله یاما شامل موارد زیر است.
· آهیمسا: بیآزاری و عدم خشونت
· ساتیا: صداقت داشتن و عدم ریا
· آستیا: درستکاری و دزدی نکردن
· آپاریگراها: رها بودن و عدم وابستگی
· برهماچاریا: پاکدامنی و خودداری از تسلیم شدن بر تمایلات جنسی
نیاما نیز بهمعنا انضباط شخصی در رفتار و زندگی است. و از اصول اخلاقی و روحی در فلسفه یوگا به شمار می رود. افرادی که تصمیم میگیرند به نیاما عمل کنند، خود را متعهد به انجام اموری میدانند و آنها را بهصورت جدی وارد برنامه زندگی خود خواهند کرد. نیاما به 5 مرحله زیر دستهبندی میشود.
· ساواشا: نظافت جسم ذهن و احساسات
· سانتوش: قناعت و رضایت
· تاپاس: آرامش و قدرت تحمل مشکلات زندگی
· سوادهیایا: شناخت تواناییها و ضعفهای خود
· ایشوارپرانیدهانا: تسلیم شدن دربرابر خداوند
اهداف اصول اخلاقی و روحی در فلسفهی یوگا چیست؟
یوگا فلسفه وسیعی برای زیستن هرچه بهتر محسوب میشود. این مکتب بهعنوان سیستمی شناخته میشود که به پاکسازی بدن و ذهن از سموم تجمع یافته بهعلت انتخابهای نامناسب نحوه زندگی و الگوهای فکری منفی در بدن تجمع پیدا کردهاند، کمک میکند. درحقیقت فلسفه و تاریخچه یوگا ریشه در هزاران سال تجربه عملی داشته و هدف از انجام تمرینات آن تنها رهایی از بیماریهای ذهنی محسوب نمیشود؛ بلکه یادگیری کامل اصول اخلاقی و روحی و دستیابی به جایی که در آرامش قرار گیرد، هدف اصلی این فلسفه محسوب میشود. بهطورکلی اهداف اصول اخلاقی و روحی در فلسفه یوگا را میتوان موارد زیر دانست.
· برخورداری از اخلاق نیکو و داشتن ارتباطی صحیح و موثر با خود و دیگران
· پاکسازی ذهنی و تعالی معنوی
· صلح و دوستی نسبت به خود و دیگران
· یادگیری اصول بهداشت ذهنی و دروس اجتماعی
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی اهمیت و اهداف اصول اخلاقی و روحی در فلسفه یوگا پرداختیم. حال که با مفهوم اساسی این اصول آشنا شدید، بهتر میتوانید فلسفه یوگا را درک و در زندگی خود پیادهسازی نمایید. همانطورکه گفته شد هدف یوگا صرفا سلامت جسمی شما نبوده و با ارائه برخی اصول اخلاقی و روحی همواره سعی بر بهبود ذهنی و درونی شما دارد. بنابراین شما میتوانید همواره با یادگیری کامل این اصول در زندگی خود تحولی عظیم ایجاد کنید.
مقاله پیشنهادی: 6 حرکت یوگا برای انعطاف پذیری بدن
سوالات متداول
1- پایبندی به اصول اخلاقی و روحی در فلسفه یوگا چه مزایایی را در پی دارد؟
این اصول منجر به تمرکز قوای روحی و ذهنی شما میشود. البته هرچند رسیدن به آن دشوار است؛ اما با رعایت این اصول قابلدسترسی خواهد بود.
2- اصول اخلاقی و روحی در یوگا چه اهدافی را دنبال میکند؟
برخورداری از رفتار و اخلاق نیکو و پسندیده، صلح و دوستی نسبت به دیگران و پاکسازی روحی ازجمله مهمترین اهداف این اصول محسوب میشوند.
3- یاما و نیاما به چه معنا است؟
یاما بهمعنا کنترل و اجتناب از انجام برخی واکنشهای رفتاری و نیاما بهمعنا انضباط شخصی در رفتار و کردار است.
بدود دیدگاه